Mole spożywcze, czyli omacnice spichrzanki, nie tylko niszczą produkty przeznaczone do jedzenia. Są też niebezpieczne dla zdrowia. Na ich ciele bytują bakterie i grzyby, które mogą wywoływać u człowieka alergie albo dolegliwości ze strony układu pokarmowego. To między innymi dlatego tak ważne jest jak najszybsze pozbycie się ich z domu. Jak się za to zabrać?
Jednym z najistotniejszych czynników jest w tym przypadku rozpoznanie problemu. Jeśli będziesz wiedzieć, jak wyglądają mole kuchenne, zwalczanie rozpoczniesz już w chwili, kiedy znajdziesz pierwsze objawy ich bytowania w domu.
Dorosłe osobniki przypominają niewielkie motyle. Ich przednie skrzydła mogą przybierać kolor żółty, brunatnoczerwony z poprzecznymi, szarymi paskami lub ciemnoczerwony. Tylne są z kolei szaroniebieskie i lekko transparentne. Obecność dorosłych moli spożywczych łatwo rozpoznać, ponieważ fruwają po kuchni – szczególnie nocą.
Równie poważnym problemem są larwy moli spożywczych. Zwalczanie, podobnie jak w przypadku osobników dorosłych, należy rozpocząć jak najszybciej, aby zapobiec namnażaniu się insektów. Larwy mają obłe ciało koloru białego, z odznaczającą się brązową głową. Warto dodać, że w miarę rozwoju mogą przybierać inne barwy – w zależności od spożywanego pokarmu. O ich obecności świadczy pojawienie się w produktach żywnościowych cienkiej pajęczyny oraz pozlepianych grudek produktu, które są pożywieniem dla larw.
Na jakich produktach żerują mole spożywcze? Przede wszystkim na mączno-zbożowych, czyli mąkach i kaszach. Można je znaleźć w pieczywie, suszonych nasionach strączkowych, owocach, grzybach, orzechach i bakaliach. Występują też w ryżu, makaronach, płatkach śniadaniowych, słodyczach, a także suchej karmie dla zwierząt – psów, kotów, ptaków czy gryzoni. Problem jest o tyle poważny, że jedna samica może złożyć blisko 200 jaj, z których wylęgają się larwy.
Problem moli spożywczych, zwłaszcza na początkowym etapie, bywa lekceważony. Powodem jest fakt, że są to owady, które pozornie nie zagrażają człowiekowi, ponieważ nie kąsają. Tymczasem badania naukowe – również prowadzone w Polsce dowiodły, że mole spożywcze mogą powodować silne alergie albo zaburzenia pracy układu trawiennego – w tym silne bóle brzucha czy biegunki.
Powodem są znajdujące się na ciele dorosłych osobników i larw drobnoustroje. Są to najczęściej grzyby chorobotwórcze oraz bakterie gram dodatnie i gram ujemne. Co ciekawe, wykazują one odporność na działanie antybiotyków i chemioterapeutyków. Warto jednocześnie dodać, że w ciele moli wykryto także białka, które są bardzo silnymi alergenami. Obecność owadów może być więc szczególnie niebezpieczna, jeśli w domu przebywają osoby borykające się z uczuleniami.
W jaki sposób mole spożywcze dostają się do domów? Zazwyczaj ze sklepów. Trafiają do kuchni razem z produktami spożywczymi, w których znajdują się jaja, larwy a nieraz nawet dorosłe osobniki owadów. Nie ma przy tym znaczenia, czy zaopatrujesz się w hipermarketach, czy w osiedlowych sklepikach. Mole kuchenne trafiają do toreb z żywnością zwykle już na etapie produkcji albo magazynowania.
Zdarza się, chociaż niezwykle rzadko, że mole spożywcze wlatują przez otwarte okno. Do takiej sytuacji dochodzi najczęściej latem – wysokie temperatury sprzyjają rozmnażaniu się owadów i zasiedlaniu przez nie nowych terenów. Najczęściej mole kuchenne przedostają się do domów od sąsiada, u którego w kuchni bytują dorosłe osobniki.
Jeśli zatem zauważysz mole żywnościowe, zwalczanie należy rozpocząć od pozbycia się produktów, w których znajdują się ich jaja czy larwy. Konieczne jest wyrzucenie wszystkich produktów, w których odkryjesz ślady bytowania szkodników. Samo wyciągnięcie z nich pajęczyn nie wystarczy. Pamiętaj również o tym, że przed wyrzuceniem zainfekowanej żywności należy zabezpieczyć ją w taki sposób, aby insekty nie mogły się wydostać na zewnątrz.
Likwidację moli spożywczych należy rozpocząć od skrupulatnego wyczyszczenia kuchni. Pierwszym krokiem jest oczywiście pozbycie się produktów, w których bytują owady. Następnie należy przystąpić do sprzątania. Wymagane jest dokładne wymycie szafek – wraz z najdrobniejszymi szczelinami, rogami i prowadnicami szuflad.
Konieczne jest także wyczyszczenie tylnych ścian mebli kuchennych. Do tego celu można użyć wody z płynem do mycia naczyń i octem, którego zapach odstrasza owady. Minusem jest jednak w tym przypadku fakt, że zapach octu szybko wietrzeje.
Szukasz domowych sposobów na zwalczanie moli spożywczych? Porady, które mogą pomóc pozbyć się problemu, ograniczają się zwykle do stosowania różnych środków zapachowych. Możesz więc sięgnąć po olejek eteryczny: goździkowy, cynamonowy czy eukaliptusowy, który wlejesz do atomizera z wodą i spryskasz nim szafki. Pamiętaj jednak, aby wybierać produkty naturalne, bezpieczne w kontakcie z żywnością.
Innym sposobem może być zastosowanie wysokiej temperatury, w której giną zarówno larwy i dorosłe osobniki, jak i jaja moli spożywczych. W tym celu możesz użyć suszarki nastawionej na najwyższą temperaturę i „osuszyć” nią szafki kuchenne.
Warto jednak zaznaczyć, że tępienie moli domowymi sposobami nie jest łatwe. Dlatego może okazać się, że jedynym skutecznym sposobem jest sięgnięcie po specjalnie przeznaczone do tego preparaty chemiczne, które znajdziesz w sklepach. Pamiętaj jednak o tym, że ich stosowanie wymaga szczególnych środków ostrożności. Zadbaj więc o to, aby w żadnym stopniu nie stykały się z żywnością.
Jeśli natomiast chcesz szybko i skutecznie pozbyć się problemu, dobrą opcją może być skorzystanie z usług profesjonalnej firmy specjalizującej się w dezynsekcji. W Patron Pest od wielu lat wykonujemy prace związane ze zwalczaniem moli kuchennych. Dysponujemy nie tylko szeroką wiedzą, ale także odpowiednim sprzętem i preparatami pozwalającymi trwale wyeliminować insekty bytujące w produktach spożywczych.
Warto zaznaczyć, że dobra firma dezynsekcyjna podchodzi do problemu indywidualnie i w sposób kompleksowy. Ważne jest nie tylko użycie odpowiednio dopasowanych preparatów, ale także dotarcie do źródła problemu. W ten sposób praca przyniesie długofalowy efekt. Konieczne jest także działanie profilaktyczne zapobiegające nawrotom moli w przyszłości.
Zapobieganie pojawianiu się moli w przyszłości nie jest skomplikowane. Kluczową kwestią jest dbałość o czystość w szafkach kuchennych oraz odpowiednie przechowywanie produktów żywnościowych. Warto przesypywać je do szczelnych pojemników. W ten sposób insekty nie będą miały możliwości przedostania się do źródła pożywienia. Jeśli natomiast w żywności znajdą się jaja lub larwy moli, których nie zauważysz, dorosłe osobniki nie wyfruną z pojemników i nie zainfekują kolejnych produktów.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozłożyć w szafkach zioła i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, rozmaryn. Aby nie robić niepotrzebnego bałaganu, możesz umieścić je w płóciennych woreczkach. Dobre efekty przynosi sięgnięcie po laski wanilii. Intensywne zapachy odstraszają owady. To szczególnie istotne, jeśli podejrzewasz, że mole przedostają się do Twojej kuchni przez otwarte okno.
W szafkach kuchennych można też umieścić pułapki na mole. Wbrew powszechnej opinii, nie służą one wyłącznie tępieniu insektów. Ich zadaniem jest kontrola, czy w meblach w kuchni insekty pojawiły się ponownie. Jeśli zobaczysz chociaż jednego osobnika przyklejonego do pułapki, konieczne będzie przystąpienie do działania – samodzielnego lub z pomocą firmy dezynsekcyjnej.
Zostaw nam swoją wiadomość
Copyrights © Patronpest.pl